ZuziP, Petro a spol.
Původně jsem chtěl jenom nastínit problematiku výchovy také z jiného pohledu. Šlo mi především o to, upozornit na fakt, že každé dítě musí být dobře vychováno, jinak z něj může vyrůst s prominutím spratek, který nakonec zkončí v kriminále. Hlavní problém spočívá v tom, zda je vhodné dítě potrestat, když zlobí, nebo mu donekonečna vysvětlovat, že to není správné. Docela by mě zajímalo, jakým způsobem se vám podaří vysvětlit malému dítěti, které ještě nemá rozvinuté abstraktní myšlení, že to co dělá není správné. Jestli chcete čekat až do dobÿ, kdy Vás Vaše dítě pochopí, může být už pozdě, protože osobnost dítěte a jeho vazby na okolí se utváří již v hodně nízkém věku, ještě dříve, než se plně rozvine abstraktní myšlení. Netvrdím, že je správné dítě řezat hlava nehlava za každý prohřešek, ale v případě, že se děcko vědomě dopustí nějakého jednání, o kterém ví, nebo by mělo vědět, že je nezprávné, měl by následovat přiměřený trest, takový, který si dítě jako trest uvědomí. Když malému dítěti přikážete, aby šlo do pokojíku, může se totiž stát, že to jako trest vnímat nebude a bude si hrát a zlobit i tam.(nadruhou stranu to může být vnímáno i jako psychické týrání, dítěte, takže jste na tom stejně jako rodiče, kteří dítěti plácnou jednu přes zadek) Hlavní je ale to, aby dítě vědělo, že přestože jej rodiče potrestali, mají je stále rádi.
Petro, Ty jsi psala, že Tě rodiče fyzicky trestali jen vyjímečně, ale vždy to byla záminka ke scéně. Myslím si, že problém není v tom trestu, ale v tom, co následovalo po něm.
ZuziP Ty jsi zase sama přiznala, že jsi u svého prvního dítěte fyzické tresty také používala, takže v čem si myslíš, že jsi jiná, nebo lepší, než rodiče, kterří svému dítěti občas jednu plácnou, když zlobí?
Na závěr bych ještě rád dodal, že dělám u Policie a při své práci se setkávám s mnoha lidmi, u kterých rodiče nezvládli jejich výchovu a nenaučili je, že existují nějaká všeobecně uznaná pravidla, kterými je třeba se řídit. Takoví lidé pak končí za zdmi vězení, nebo v lepším případě s pokutou. A věřte mi, že nestojím o to, aby mé děti takto zkončily. Proto udělám vše pro to, aby z nich vyrostli slušní a vyrovnaní lidé i za cenu toho, že je občas budu muset plácnout přes zadek. Jak jsem již jedou řekl, radši je vychovám sám pořádně, než aby to později za mě musel udělat soud, nebo jiná instituce.
Toť vše. Sbohem.
H.
Předchozí