| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat názor k článku Škoda rány, která padne vedle

Petro, pod tvou výzvu se podepisuji.
Diskuze, zda je přípustné dítě, snažící se vydloubnout psovi oko, plácnout po zadečku či ne, mi připadá jako forma trávení volného času, ne jako řešení skutečného problému. Nad následným vzájemným napadáním "plácacích" a "neplácacích" maminek se musím pousmát.
Zároveň souhlasím s Mecháčkem, že takovéhle diskuze mohou vést pouze rodiče velmi malých dětí, kteří opravdové výchovné problémy ještě nezažili.
Naše rodina, resp. její dospělá část, rozhodně není "vychovatelsky ukázková". Mému muži se v dětství bohužel dostalo svérázné vychovatelské péče včetně fyzického a psychického týraní, ponižování ab absurdum, "psí" výchovy (rány a pamlsky), rozmazlování, uplácení dárky, to vše v závislosti na osobě vychovatele, kteří se střídali. Já sama jsem měla velmi hezké dštství a na vychovávání (byť postižených dětí) mám dokonce vysoskoškolský titul.
Tyhle faktory po narození prvního dítěte nutně vyústily do mnoha ostrých diskuzí až konfliktů, během kterých se můj muž učil (a stále učí), co to znamená být dobrým tátou a já jsem si musela ujasnit, co je při výchově podstatné a co ne. Nabízím k posouzení tímhle procesem vygenerouvanou "naši pravdu":
- hodně dítě chval a objímej
- nezesměšňuj jej, nerozmazávej jeho chyby
- neodpírej mu lásku (př.: "Jsi zlobivá holčička a už tě nemám ráda:")
- trvej na dodržování daných pravidel
- pokud trestáš, potrestej jenom jednou, vzápětí vysvětli, proč to děláš.
- pokud myslíš, že musíš trestát fyzicky, tak pouze po zadečku, nesmíš dítěti ublížit
- pokud potrestáš nespravelivě nebo příliš přísně, omluv se
- nevylívej si na dítěti špatnou náladu nebo zlost
Vše ostatní mi připadá nepostatné. Myslím si, že pro dítě je důležitější, jaký má prostředí, ve kterém vyrůstá, emoční náboj, než zda jej plesknu přes zadeček s vysvětlením, nebo na něj zvýším hlas.

Pro upřesnění: starší dceři jsou skoro čtyři roky, prochází zrovna střídajícími se obdobými vzdoru. Po zadečku občas dostane (i když to není denně).
Nepovažuji se za dokonalého rodiče, jenom doufám, že děti psychicky nemrzačíme. Všem, co vědí, jak děti zaručeně dobře vychovávat, závidím.
Přeji všem hodné děti, vašim dětem hodné rodiče a všem a veselé Vánoce!

PS: Otázka pro odpůrkyně jakýchkoliv fyzických trestů: jak se k tomu staví otcové dítěte? Souhlasí nebo přenechávají podobná rozhodnutí vám?

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: NeregistrovanýRegistrovaný
Jméno: (třeba :Lenka Nová, tři dospívající dcery)

E-mail (nepovinné)

Upozornění: u příspěvků neregistrovaných uživatelů jsou zveřejňovány IP adresy. Vaše IP adresa je 10.80.2.253
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 1+2= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.