Přidat odpověď
Liv, obávám se, že problém je hlubší, ne jen v nepochopení slovních obratů. Ty stále operuješ nějakým emočním vztahem (ať už to nazýváš jakkoli) k neznámým lidem, ale kromě doktorů to tak fakt nikdo nemá - a z toho vzniká postupným vyhořením ten hroznej paternialistickej vztah českých doktorů ke svým pacientům.
Já taky říkám, že mám ráda koblihy - ale na oplátku od koblihy očekávám protislužbu ve formě toho, že bude chutná. Když mi chutnat několikrát za sebou nebude, tak ji přestanu mít ráda. Stejně tak bohužel dopadají doktoři - očekávají emoční naplnění od svých pacientů směrem ke své osobě. Ale oni by měli očekávat ocenění svojí práce, ne osoby, teda, že pacient je zdravý (v rámci možností lékařské vědy)- pozitivní výsledek svojí práce a dostali zaplaceno - ekonomický užitek ze svojí práce.
Ne čekat, jestli se jim pacient štěstím rozbrečí a projeví dost "mít rád". To do vztahu pacient-lékař vůbec nepatří.
Nevytvářet si emoční vazby k pacientům ve smyslu "mít rád", ale projevovat profesionalitu a příjemnou atmosféru.
Předchozí