Alice,
ale já mám pocit, že většina nás "plácaček" nikdy netvrdila, že neplácané dítě = nevychovanec v dospělosti.
To je zoufalý, fakt mám pocit, že snad mluvíme čínsky.
Plácačky považujou za přípustné za určitých okolností dítě lehce plácnout. Neplácačky nepovažují za přípustné dítě plácnout za žádných okolností.
Plácačky tvrdí: já své dítě, když uznám za vhodné, občas plácnu. Co ty si děláš se svým dítětem, je tvoje věc.
Neplácačky tvrdí: já své dítě nikdy neplácnu a ty bys taky neměla, protože plácání obecně je fuj.
Zkrátka mám pocit, že to, co píšeš v posledním odstavci, tedy zda je Lesina schopná akceptovat, že i z neplácaného dítěte může vyrůst vychovaný jedinec, tady nezpochybnila žádná plácačka. Většina plácacích příspěvků se nese v duchu, že plácnutí je pro nás až ta poslední možnost, když všechno ostatní selže. Když zabere něco mírnějšího, tak prostě neplácnem a je to.
Lesiny názory mi taky připadají osvícené, ale ne proto, že by se tak lišily od názorů většiny plácaček.
A víš co? Vůbec mi tahle diskuse nepřijde neplodná. Myslím, že je to skvělá škola, jak diskutovat s někým, kdo ne že tvrdí něco jiného než já, ale vsouvá mi podle mého názoru do úst věci, které jsem nikdy neřekla.
Myslím, že se nám to jednou bude hodit, když se naučíme, jak z toho ven (nebo jako CImrman s tou cigaretou, že tudy cesta nevede).
Předchozí