Nano, to už se tu určitě někdy řešilo, zkus zapátrat. Já si vzpomínám, že mi ZŠ říkala, když jsme se bavily o tom, jaká vyšetření mi doporučuje během těhotenství absolvovat, že je dobré ten test na streptokoka v průkazce mít, jinak bych (v případě, že bych se musela přesunout do porodnice) je dostala automaticky pro jistotu. Takže podle ní to kontraindikace PD spíš nebude. Pointa je asi v tom, že u PD se nepíchá voda, takže plod je až třeba do poslední chvíle chráněný. Mně opravdu praskla těsně před koncem a PA usoudila, že proto nemusíme ani kapat do očí. Předpokládám, že postup při streptokokovi v případě PD je takový, že se řeší, až kdyby miminko vykazovalo nějaké potíže.
Je to vlastně stejný příspup ke všem potenciálním komplikacím; v porodnici se provádí spousta rutinních zásahů preventivně bez ohledu na to, že mohou i škodit. Doma se spíše čeká, jestli je opravdu třeba zasahovat. On taky ten streptokok tam je teď a nemusí tam být za dva měsíce. Nebo tam naopak při testech být nemusel, mohl se objevit později, ale protože se to mezitím nezjistí, nedostaneš ATB ani v porodnici. Prostě mnoho povyku pro nic
.