Přidat odpověď
Výživa dítěte spočívá především ve včasném podávání dobře tolerovaných potravin (realimentace). To znamená využívat těch potravin, které nezatěžují střevo, strava musí být dobře a snadno stravitelná, chutná, levná a dostupná. Ve výživě při průjmu u dětí existuje několik zásad:
Pokud je dítě kojeno, kojení nepřerušovat.
U uměle živeného dítěte můžete používat stejné mléko jako před vznikem onemocnění. Není vyžadováno úplné vysazení mléčné výživy.
Mléko ve stravě je zpočátku vhodné připravovat s rýžovým odvarem, který doma snadno připravíte: Jednu polévkovou lžíci rýže vaříte v 1 litru kojenecké vody po dobu jedné hodiny, vždy odpařenou vodu doplníte na 1 l, pak rýži přecedíte a vzniklý odvar použijete k přípravě mléka. Podobně můžete použít kroupy, ne však ovesné vločky (mají projímavý účinek).
Další možností je použití velmi kvalitního ověřeného dietního mléka se sníženým obsahem laktózy (k dostání v lékárnách – Nutrilon low lactose).
U starších dětí je nutno vynechat stravu s vysokým obsahem tuků a disacharidů. Takže vhodná je mixovaná strava z brambor a rýže, jablečná, mrkvová nebo banánová pyré, libové kuřecí maso, zeleninová polévka, suchary, starší pečivo. S výhodou lze použít z výše uvedeného připravené dětské výživy, prodávané v obchodech.
Předchozí