Zdravím všechny maminky a předem děkuji za přečtení a případný příspěvek.
Mám tři děti, všechny narozené klasickou cestou. Teď čekáme dvojčátka, která jsou sice dvojvaječná, takže určitá možnost, že budu opět rodit vaginálně tu je, statistika je ale jasná. Pokud jde o akutní stav, tak asi není moc co řešit, ale pokud mi bude z nějakého důvodu naplánován, tak je určitá šance jeho průběh svým přáním ovlivnit...
Jsem teprve sotva v polovině těhotenství, ale už teď mi vrtá hlavou, co ten císařský řez vlastně obnáší nebo může obnášet - pro mne a pro miminka...Samozřejmě, že určitou představu, jak probíhá mám, ale já bych se ráda dozvěděla podrobnosti, zkušenosti více maminek.. Mé blízké kamarádky rodily všechny klasicky .. Také se zeptám svého lékaře, ale ráda bych už měla sama nějakou představu, abych potom mohla informace analyzovat
Zajímají mě především tyto otázky:
- jakou zvolit anestezii? Dnes je poměrně výběr, celková anestezie je mi jasná (už jsem 3x prodělala), ale co ty částečné? Jaké máte zkušenosti? Doporučili byste mi ji, popřípadě kterou z nich? Asi to bude dost individuální, ale za každý názor předem díky..
- jak je to s péčí o miminko po císaři? Patrně ten první den není možné vstávat - nebo ano? Znamená to, že miminko/a jsou u sester a nosí je jen na kojení? A jak je to s WC? Pokud není možné vstát, asi si nelze ani dojít tam, že?
- a co kojení? Je to po císařském řezu horší rozběhnout, než při klasickém porodu (kdo může porovnávat)
- jaké jsou typické komplikace, problémy po císaři - patrně problémy s hojení jizvy a s jizvou jako takovou, problémy s močením..ještě něco? (něco jsem si tu přečetla v diskuzi)
- pokud máte ještě nějaký postřeh nebo zkušenost, kterou ani nezmiňuju, sem s ní!
Díky, že zodpovíte moje možná až pitomé dotazy. Asi tu byly x-krát probírané, ale potřebovala bych nějakou komplexnější informaci, abych to nemusela složitě lovit po částech