Já osobně plánuju instruktora pro malou až letos, kdy jí bude pět a lyžovat už umí, aby s ní někdo natrénoval techniku.
Malá je listopadová. Ve 2 letech dostala helmu a kluzky na seznámení se sněhem, hrdě na nich pochodovala v ulici. Ve 3 dostala opravdové lyže, nejdřív jsme ji pouštěli z kopečka na pekáčování, později brali na cvičnou louku na lano, začala jezdit sama na vleku, sama sjela opravdu mírný svah, zbytek na laně. Ve 4 jsme poprvé vyrazili na "velké" hory, ráno vypadala, že vidí lyže a sníh poprvé v životě, a za dvě hodiny jezdila sama dětský slalom na dětské sjezdovce (Duncan v Jánkách - moc doporučuju!), sama na vleku, vydržela lyžovat asi 3 hodiny. Za dva měsíce jsme jeli na jarní do Harrachova (mezitím jsme byli asi 3x na odpoledne) a v Harrachově jezdila s námi červenou, vydržela lyžovat 6 hodin v kuse. Všichni jsme jí přemlouvali, ať už skončí, ale nedala si říct - končila ve čtyři s lanovkou
. Takže teď už jen dopilovat ten styl a protože nejsem profík, svěřím ji profesionálům.
Takže můj závěr je ten, že pokud sami aspoň trochu lyžujete, seznamujte dítě se sněhem sami (samozřejmě pokud víte, že ho při tom nezabijete, nebudete na něj řvát atd.). Někdy má prcek dobrý den a hodinu vydrží, někdy dá ale jen 5 minut. Třeba my na začátku pravidelně střídali lyže a pekáč (a malá si aspoň zvykla, že i v prezkáčích se dá chodit).
Když dítěti na začátku zaplatím školičku, jednak ve skupině nikdy nedostane tolik péče a pozornosti jako ode mě, a hlavně co když toho bude chtít za 10 minut nechat - instruktor ho bude nutit pokračovat, já ne... Moje zkušenost je ta, že ve chvíli, kdy do toho dítě doroste a začne ho to bavit, zvládnete ho sami. Pokud to, že bude opravdu lyžovat, není jeho rozhodnutí, chybí tam to dětské nadšení pro novou věc, do školičky ho určitě necpěte. Toť můj názor.