Inko, tetanus ne. Mluvím o běžných a nijak nebezepečných dětských chorobách. Neštovice ve 30 musí být nepříjemné, proto je fajn, že dnes máme vakcínu a můžeme se nechat naočkovat, pokud se nám nepodaří prodělat je v dětském věku - mohla jsi to udělat (jestli už tehdy vakcína byla) a neštovicím se vyhnout. Já nemám nic proti očkování, vadí mi JEN to, že o něm nemůžu rozhodovat já jako zákonný zástupce svých dětí. Pokud bych mohla, prostě bych je v kojeneckém a batolecím věku naočkovala proti několika opravdu nebezpečným nemocem (nejspíš tetanus, záškrt, dávivý kašel, obrna) a ostatní nemoci by se doočkovaly v pubertě až podle toho, jestli je děti prodělají, a taky v závislosti na pohlaví (zarděnky jen holky, příušnice jen kluci). Nerozumím tomu, proč bys měla kvůli mému střeštěnému nápadu chytnout spalničky a příušnice. Buď očkovaná jsi a nechytíš je, nebo nejsi a pak je můžeš chytnout bez ohledu na moje nápady. A nebo je chytíš navzdory (tedy vlastně v důsledku) očkování, které tě na rozdíl od prodělání nemoci nechrání po celý život. Můj střeštěný nápad vlastě nabízí způsob, jak tomu zabránit, nemyslíš?
Každopádně by nebylo nutné vymýšlet střeštěné nápady, kdyby u nás neplatila střeštěná povinnost napíchat do svých dětí všechno možné bez možnosti zvážení účinnosti a rizik očkování a samotných nemocí.