K těm 5 - ti letům. Je to ideální věk začít s logopedií, pokud vaše dítě nemá žádnou vývojovou vadu (stačí třeba jinak tvarované patro), do 5-ti let se totiž řeč sama vyvíjí. Já jsem se synem začala chodit v 6-ti letech, protože neuměl r a ř. Doporučila nás na logopedii učitelka v MŠ, dětské doktorce to bylo zcela jedno. Zároveň jsem tam přihlásila i dceru (tehdy 3 roky), ale protože se její řeč moc nelepšila a protože neměla žádnou vývojovou vadu (zjistila logopedka) jsem tam s dcerou přestala chodit. Za ty 2 roky postupně naskočilo měkčení, sykavky (prvního i druhého druhu) a teď jsme začaly opět chodit (5 let) na doladění r a naučení ř.
Správně by k logopedovi měl odeslat dětský lékař po 5-ti leté prohlídce. Pokud má dítě vývojovou vadu mělo by se začít s logopedií dříve, to ale rodiče zpravidla nezjistí.
U nás ve městě jsou 2 logopedie, jedna dobrá a druhá příšerná. Pokud máte pochyby o kvalitě logopeda, pokud je to možné zkuste ho změnit. V poslední době na základě postřehů jiných mám pocit, že ordinace, kde je nutné platit poskytují mnohdy méně kvalitní služby než bezplatné. Tímto ale nechci odsoudit všechny ordinace, kde se musí platit.
Předchozí