Přidat odpověď
Maceško, pokusím se ti odpovědět z hlediska pacienta, který se ptá.
Mám úplně opačnou zkušenost, jen výjimečně i celkem banální dotaz lékaře nepodráždí nebo ještě hůř.
Momentálně se léčím už rok na urologii s problémem s nepracující ledvinou nefunkčním močovodem. Léčím se teď už na jiném pracovišti, než kde problém začal. Session s lékařem probíhá vlastně vždycky stejně: lékař vždycky nejdřív dlouho kouká do papírů, popř. něco mrmlá pod vousy (v první nemocnici to doknce byl pokaždé jiný lékař - až jsem se divila, kolik jich tam je- a všichni ty záznamy zjevně viděli poprvé), někdy nadává, který bobec to napsal, že to nejde přečíst.
Pak je vyšetření ultrazvukem, opět s neartikulovaným mrmláním. Pak něco píše a pak řekne: "Přijdete na zákrok toho a toho, pět dní před tím na odběr na bakterku, nashledanou." Já se ptám, co ukázal sonograf, jaký zákrok to bude a co mi vlastně je. V tu chvíli se na mě většinou poprvé podívá a to nelibě. Pak většinou řeknou: "Podívejte, to je složité a já teď nemám čas." Já ať to zkusí alespoň stručně, vzhledem k tomu, že jsem vysokoškolsky vzdělaný biolog, je určitá naděje, že při zestručnění pro laiky to pochopím. Následuje velmi neochotný a (čestné slovo) pokaždé dost jiný popis nálezu z UTZ, včetně toho, že v jednom dni viděl jeden lékař ledvinu jako normálně fungující, druhý jako silně městnající s velmi dilatovanou pánvičkou a diagnóza, která je také pokaždé jiná. Jen jednou mi jeden starší lékař řekl, že mi není schopný říct, co vlastně mi je, protože to "vypadá divně" a poslal mě na CT, tam jsem šla, samozřejmě mi neřekli nic (to tam snad ani nemohli, nevím), ale když jsem se vrátila, už tam byl jiný lékař a výsledky z CT se někam ztratily, pak mi tvrdili, že jsem na tom CT nebyla, pak se našly, ale to už zase prý byly staré.
Když se ptám, na jaký zákrok tentokrát jdu, proč a co od něho mám očekávat, tak řeknou : "Nebojte se, to nic není, to my děláme běžně." Popř. "Pokud byste chtěla, můžeme vám zajistit nadstandard."
Tenhle problém mi začal v těhotenství, pendlovala jsem mezi urologii a gynekologií, jedno oddělení na druhé "roztomile" špičkovalo a do karty na rizikáči, asi proto, že jsem se ptala, proč navrhují vyvolávání porodu tři týdny před termínem podle PM, když podle NT-screeningu je tp ještě o osm dní pozdější, mi napsali do dokumentace "UČITELKA" (protože tu teď dělám).
Já se sice stejně ptám i teď, ale jsou to nervy. Většinou už tak tři dny před další návštěvu urologie mě bolí žaludek.
Předchozí