Jo a jinak mě ještě napadá, že kromě dětí, které rodič ráno vysadí u školy těsně před začátkem vyučování nebo je odvede až do šatny a které ihned po vyučování zase naloží a odveze, má velmi brzy každé dítě, které dostává kapesné možnost je utratit kdekoliv. A vlastně ani nemusí mít svoje vlastní, protože si prostě od někoho pujčí nebo na někom něco vydyndá....
U nás děti stíhají oběhnout místní obchody ještě před začátkem vyučování, pak o polední pauze (odpoledku mají už i druháci) a kdo chodí domů nebu do ZUŠky sám (často i prvňáci, do ZUŠky chodí pěší zónou kolem obchodů a pak se třeba ještě vrací do družiny). Když jim člověk peníze nedá, tak si půjčí od spolužáků a člověk to pak stejně zaplatí. U nás to došlo tak daleko, že když jsem jim odmítla peníze dávat, tak mi je začaly brát....
A to dostávají doma dělanou svačinu každý den a každý den je snědená, o hladu to není....
Pomáhá jen vysvětlovat, vysvětlovat, vysvětlovat.....kapesné dostávají, ale takové, aby si za to sice nějaké mlsání mohly koupit, ale aby to nepřesáhlo určitou míru. Nakonec si zvykly se mě ptát, jestli si to nebo ono smějí koupit a já jim to třeba jednou týdně dovolím, i když vědí, že nerada proč

. Každopádně efekt mnohem lepší než odříznutí od peněz a od všeho nezdravého....