Přidat odpověď
Sam,
jo, to co ty popisuješ, je sobecká a bezohledná sousedka. Ten poměrně rychle vyřešený incident s psíkem byl zřejmě ještě to nejmenší, co ti provedla. V té situaci není nic překvapivého, žes ji "sprdla na tři doby". Ona těžko žila v dojmu, že vás ničím neobtěžuje, když jste v noci volali policii, jak jsi popisovala dřív.
Jenže různých podobných prohřešků se běžně dopouštíme všichni. Nikdy se ti nestalo, že ses v poloprázdném autobuse začetla do knížky a najednou zvedneš hlavu a zjistíš, že se autobus zaplnil a kousek od tebe balancuje starší paní? Nebo jiný podobné nechtěné přehlédnutí, které si dotčený člověk mohl vyložit jako čin pěkného sobce?
Víš, já si myslím, že součástí ohleduplnosti v sousedských a mezilidských vztazích je i předpokládat, že lidi občas něco nenapadne nebo jim nedojde, a nemusí to hned být nevychovaní sobci. Přistupovat k nim apriori jako k normálním lidem, se kterými se dá mluvit a domluvit - dokud se neprokáže opak (což se samozřejmě může klidně stát). Že zkrátka jako patří k základní slušnosti snaha neobtěžovat okolí, tak k ní taky patří to, že sousedovi rovnou řekneš, když ti něco vadí, a nepěstuješ si místo toho ukřivděný pocit a nerozebíráš s jinými, jaký je to sobec. Ohleduplnost jako mít ohledy - k potřebám, ale i k nedostatkům jiných.
Mně se zdá, že oprávněně rozhořčených lidí je plný svět, ale dost té napruženosti je vlastně zbytečné a dala by se odbourat, kdyby lidi aspoň zpočátku očekávali od druhého dobrou vůli a normálně spolu mluvili.
(A omlouvám se, už nebudu reagovat, mám nějakou práci a tady nevhodně zabíjím čas, protože se mi do té práce nechce.)
Předchozí