Přidat odpověď
Kudlo,
pravne postizitelne je sdelovani informaci o diteti ostatnim rodicu ucitelkou.
Osobne jsem to zazila, kdyz jsem se na vylete zeptala ucitelky, zda jeden chlapec je autista a ona mi jen odpovedela, ze to mi nemuze rict. No samozrejme, ze nemuze. Zeptala jsem se tedy matky, ukazalo se, ze zrovna probihala ruzna vysetreni a kluk je autista nakonec. Ja jsem se na vysvetlenou ptala, protoze mam podobny exemplar doma. S matkou jsme uz nekolik let kamosky.
Ja tady nemluvim o nejakem zatajovani, jen o tom, ze ucitel proste soukrome informace ditete sdelovat nesmi. Moje dcera ma diagnozu, kterou opravdu nikomu nevypravim a v jejim pripade bych byla schopna to hnat k soudu, kdyby to ucitelka nekomu rekla.
A jak skola integruje, do toho tedy s prominutim ostatnim taky nic neni. Oni muzou resit pouze svoje dite v pripade problemu, zadne jine. Ale chapu, ze ziju v jinych dimenzich a to hlavne zakonem stanovenych, kde asistenti jsou bezni a kazde dite potrebujici vic nez 15 hodin tydne asistence ma svuj vlastni balik penez, ktery dostane skola na jeho integraci. Pro deti potrebujici mene asistence ma kazda skola od statu dany rozpocet. Pro deti, ktere potrebuji asistenta na vic nez tech 15 hodin tydne dostanou rodice pravne zavazny papir, ktery uklada rediteli skoly povinnost zajistit asistenta a diferenciovanou vyuku, pomucky atd.
Takze za me, nejvetsi zmena musi prijit shora a ze zakona.
Předchozí