| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

LiValley, ano, ztráta vody je poměrně malá, řádově procenta za hodinu. Ovšem dochází ke ztrátám vody z povrchových buněk řezu masa, takže v chuti je pocitově podstatně sušší a tvrdší, než kdyby se ztráta vody rozložila rovnoměrně v celém kusu masa (což mimochodem platí ještě více pro ztráty vody opečením, které jsou vyšší, a proto odležení zlepší chuťové vlastnosti, ačkoli žádná tekutina nepřibyla - pouze se ta z centra dostala i k povrchu)
Ale u steaků je i takováto ztráta vody nežádoucí, protože vede ke vzniku mokrého filmu na povrchu masa, který pak při přípravě steaku vede místo k opékání k dušení.

prosciutto je typický příklad toho, jak sůl maso vysušuje ~;) - je sušené právě solí, v tomhle případě kombinací osmózy + hygroskopických vlastností soli.

A ke slané chuti prosciutta - no, nemám pocit, že zrovna tuhle úpravu masa měla zakladatelka na mysli ~;) - Kdyby psala o mase určeném k uchování po delší dobu, byl by význam soli úplně jiný, protože sůl pak působí jako mikrobiologická ochrana. Podobně i pepř (byť na jiném principu) - proto byl kdysi pepř tak nesmírně ceněný, protože v době velkých zámořských objevů byl velký problém s uchováním masa na lodích - nasolení tam, kde byl nedostatek pitné vody, nebyl vhodným uchováním. Proto objevitelské velmoci tolik toužily po pepři a dovážce pepře kolem Afriky ~:-D - získání levného nepřekupovaného zdroje pepře pro ně znamenal možnost velkých plaveb.

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 6-4= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.


(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.