Jak vidno, bylo to moc i na ni
.
Na druhou stranu to, že maminka donese čokoládu, je prima a potěší, ale iniciační rituál to není.
Iniciační rituál to už z principu má v sobě, že se ten, kdo jím má projít, trochu těší, trochu bojí.
Iniciační rituály spojené s první menstruací přinejmenším v mojí rodině ztratily tradici hodně dávno. I proto jsem na dceru nenaléhala, i když jsem viděla, že váhá, nakonec se rozhodla pro NE, tak jsem to akceptovala.
Menstruace je podle mě intimní spíš v hygienickém smyslu, jinak nevidím důvod, proč se stydět, ale tradice je silná. Taky jsem byla tak puritánsky vychovaná, úplně nejvíc mě děsila představa, že se to, že "jsem to dostala" dozví otec a jiní mužští příbuzní, samozřejmě se to dozvěděli a samozřejmě jim to vyzvonila matka, jak jinak, ale aspoň dělali jakoby nic. Slizké nechutné kecy babiček byly asi nejhorší.
Pomalu se tím snad vzrušují dodnes.
Já považuju za nejlepší recept na tyhle perverze otevřenost. Moje matka, která se teď vyžívá v dceřině menstruování (po té, co jsem jí zatrhla kontrolu toho svéhoí, před svatbou mi zkoušela i kontrolovat použité vložky), by měla jedou pro vždy po žížalách, pokud by byla pozvána na menstruační večírek s červeným dortem. Takhle si to s ní dcera bude muset vyjasnit sama.