Přidat odpověď
Absolutně nechápu tuhle diskuzi - zakladatelka závidí dětem, že se z nich stanou sirotci?
Mě umřel táta, když mi bylo deset (celých 30 let poctivě pracoval, platil daně, pojištění...), mamka pak také onemocněla a brala pouze nemocenskou. Kdybysme nedostaly důchod, tak jsem pravděpodobně skončila v děcáku, protože mamka by bohužel nebyla schopná mě uživit (ne vlastní vinou, nemoc si nikdy nevybírá)...
Každý sirotek by byl raději, kdyby měl rodiče naživu, tohle se s ním opravdu táhle celý život. A ne každý má na to, aby si platil výhodné životní pojištění nebo aby si naspořil xxx tisíc do rezervy... Je hodně lidí, kteří ze svého platu prostě nic neušetří (není to jejich vina, poctivě pracují, ale v některých oborech jsou prostě platy tak nízké - to ostatně některé z vás vědí samy).
A matky samoživitelky? Každý dítě má matku i otce, že matka otce neuvede do rodného listu je jiná věc (co si budeme povídat, x z nich to dělá čistě ze zištných důvodů, že berou vyšší dávky - vidíš a taky stát odírají jako ti troufalci sirotkové).
Vím, že x chlapů /i žen alimenty prostě neplatí, naprosto chápu, že to není snadný, ale pořád je šance, že se situace změní (soudy atd. - i kyž je to opravu na dlouhé lokte)...
Jiné je to u vdovského důchodu (i vdoveckého, protože důchod po zemřelých ženách berou i muži), znám plno případů, kdy si vdova po smrti manžela najde nového patrnera, žije s ním v jedné domácnosti a přesto důchod bere (často je to u starších lidí, někdy mají vdovský a vdovecký důchod oba). Tohle by stálo za úvahu a změnu zákona (jen nevím, jak by se to dokazovalo)...
Sirotčí důchod by měl být v každém případě zachován (myslím, že hodně pisatelek sem do diskuze si ani neumí představit situaci, že by jim náhle zemřel manžel a ony zůstaly bez jeho příjmu a stát by jim nedal ani korunu)...
No a na hlavní otázku diskuze - proč byl důchod zaveden? No asi proto, aby se sirotci nechodili pást... když už tátu nebo mámu nikdy neuvidí.....
Předchozí