Nechci, aby to vypadalo naivně, ale podle mě jsme na dost špatném bodu. Nemáme ani takové příjmy jako lidí na západ od našich hranic, nemůžeme si zaplatit služby dodavatelsky, přitom na druhé straně platíme daň modernímu způsobu života, abychom vydělali na nevelký obolus, trpí vztahy, soukromý čas, většina lidí se honí jako fretky.
Nemůžu si pomoct, ale někdy si říkám, že kvalitnější život mají lidi někde v teplejším podnebí, kde není vysloveně hladomor a příroda štědrá. Nejezdí na dovolené, ale nechybí jim to. Nemusí vytvářet zásoby, příroda plodí většinu roku, stejně jako moře. Nemusí se honit, enormně se zabezpečovat, jsou smíření s tím, že proti všemu se zabezpečit nelze. Na druhé straně dokáží se radovat z přítomného okamžiku, spolehnout se na to, že i zítra naloví ryby a snad jejich políčko urodí. Pěstují vztahy v komunitě, umí se smát.
Náš život styl mi připomíná spíš křečka v bubnu, bohužel v ČR není ani kompenzován dostatečnými příjmy, aby si lidé za to běhání v bubnu mohli opatřit konzumní požitky, které některé uspokojují.
Kde vidíte tu kvalitu života vy? V našem způsobu života, nebo v tom primitivnějším? Já mám někdy pocit, že většině lidí konkrétně v našem státě proteče život skrz prsty - ne proto, že by chtěli, ale proto, že díky tomu, jak je to tady, se neustále honí, nestíhají podstatné věci a nakonec stejně nic moc nemají.