| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

Dobrý den všem,
možná si tu všichni řeknete, proč zde řeším takové pitomosti, ale mě vážně více než 20 let po revoluci irituje, jaké nesmysly a zbytečné buzerace jsou nuceni prožívat žáci a rodiče v českých školách. Mám 2 dcery, starší v devítce a mladší ve 4.třídě. Schválně sem napíšu, co vše si škola od začátku roku navymýšlela k mladší dceři : 1) pečlivě obalené sešity a učebnice (2 knížky měly atypický formát, lítala jsem po několika papírnictvích a nic, dcera dostala od učitelky vynadáno, že si musíme poradit, ale knížky musí být obalené), 2) naprosto běžnou věcí se již stalo, že si učitelka jen den předem usmyslí, co si musí děti přinést na výtvarku ( je opravdu příjemné, když přijdete večer z práce a máte jít shánět nějaké hlouposti), 3) celý seznam věcí na VV a PČ ( zástěra, ubrus, hadřík, vodovky, tempery, štetce, čtvrtky… 4) domácí úkol pro rodiče (zašívání ponožky, dceři to nešlo, měli jsme jí to naučit, opravdu velmi užitečná věc) a mohla bych pokračovat ještě hodně dlouho. Co mi vadí velice, je nadřazování se spousty učitelů nad žáky způsobem, budeš dělat co řeknu, nebo bude zle. Jen pro příklad, dcera odmítala šplhat po tyči, protože to prostě neumí, ale učitel ji začal ponižovat a nutil šplhat, jinak vyhrožoval pětkou nebo byla loni obviněna neprávem z podvádění při písemce a protože si to nenechala líbit, tak dostala poznámku za odmlouvání. O špatném způsobu výuky například dějepisu ani nemluvím. Samostatná kapitola je přezouvání, nic než komunistický přežitek, který ale škola zřejmě považuje za zcela zásadní. Žili jsme 5 let v Mannheimu, tamní škola byla úplně něco jiného. Samotná výuka byla pro děti mnohem zajímavější a poutavější, starší dcera i přes prvotní problémy s němčinou chodila do školy velmi ráda a nebyla nikdy ze školy ve stresu.
Jednání školy bylo také úplně jiné, nedostávali jsme žádné příkazy, že dcera musí to a to, když bylo něco zapotřebí, vždy to škola sdělila zdvořile, včas a nikdy nebyl problém.
Žádné povinné přezouvání, žádné hnusné šatny, pouze mají ve třídách háčky, kde si můžou pověsit v zimě oblečení. U vchodu do školy jsou šikovně rozmístěné velké rohože, kde si všichni očistí boty a nikdy jsem si nevšimla, že by byl v budově nějaký velký nepořádek.
Vše vyřešené snadno, jednoduše a pohodlně. V některých školách u nás mají alespoň žáci svoje skříňky, naše škola na ně prý nemá peníze, takže mají desítky let staré malé drátěné šatny, které musí působit obzvláště na malé děti opravdu depresivně. Žáci sebou musí už od 1.třídy tahat pořád bačkory a zároveň se stresovat, že je zapomenou. Mladší chodí do jídelny a pak do družiny, tudíž ráno nesmí zapomenout bačkory doma, po vyučování si je nese do jídelny, která je mimo budovu školy, z jídelny do družiny a odtamtud musí zase domů, takže se přezouvá minimálně 6x denně, což mi přijde vážně absurdní, nehledě na to, že pro menší děti je to naprosto zbytečná zátěž k už tak těžké tašce. Před 2 týdny jsem doprovázela holky do školy, protože jsem potřebovala mluvit s třídní té mladší. Skutečným vrcholem pro mě byla „soudružka“ uklízečka, která stála v chodbě vedoucí od šaten a doslova hlídala, kdo nemá na nohou bačkory. Byla jsem svědkem scény, kdy poslala žákyni bez bačkor zpět se slovy „tak do ponožek, maminka z tebe bude mít radost“. Připadala jsem si jako ve filmu Bota jménem Melichar. Sama jsem si říkala, jestli ta maminka bude trochu rozumná, tak dojde téhle paní říct od plic, co si o ní myslí. Pokud je tohle hlavní pracovní náplň uklízečky, tak opravdu nevím, za co by chtěly větší platy. Uklízečka raději nechá žákyni chodit bez bot, než aby uklízela. Opravdu typický socíkovský zážitek v roce 2012. Navíc co jsem si všimla, tak většina žáků nosí jako bačkory gumové napodobeniny kroks z tržnice nebo levné pantofle, takže tímto školy přispívají k tomu, že si žáci ničí nohy, když v tom tráví půl dne. Poslední věc, ke které se ještě vyjádřím jsou omluvenky. Protože starší dcera bývala často nemocná, tak si k ní učitelka od 2. pololetí v osmičce vymyslela, že při absenci musí mít omluvenku od lékaře!!! Jako za trest, že hodně chyběla, jakoby nestačilo, že měla vždy mnohem více práce s doháněním látky, než ostatní!!! Přesně opačný přístup než v Německu. Rodinné důvody napsat nemůžu, uznávají se pouze předem. Takže když holce není dobře nebo bude nachlazená, musí jít jedině k doktorce, kde bude čekat naprosto zbytečně v plné čekárně nemocných. Minulý měsíc měla velmi silnou bolestivou menstruaci, často jí je ten jeden den opravdu zle, tak jsem jí nechávala doma samozřejmě. Šla tedy hned ráno k doktorce a tam se také vyznamenali, řekli jí, že to není důvod aby nešla do školy. Takže chudák letěla domů pro věci a do té školy musela, navíc musela i na tělocvik, já už byla v práci, tak jsem jí nemohla omluvit ani z toho. Vůbec se nedivím, že obě holky školu nesnášejí. Ta starší bude končit, tak pevně doufám, že na střední škole už bude úroveň někde jinde. Omlouvám se za takový román, ale už jsem potřebovala někde říct naplno co si myslím. Bohužel když jsem si o tom s někým povídala, tak málo kdo se mnou našel shodu, ale nikdo bohužel neměl možnost srovnání s německou školou. Budu ráda za další názory.

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 8-7= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.