Přidat odpověď
Diskuzi jsem nečetla, nečetla jsem ani Grebeníčkovo bláboly, ba je ani neslyšela, momentálně se nacházím v zahraničí.
Bohužel nadpis, ať se vám to líbí nebo ne, je pravdivý, Palach se fakt neupálil jako protest proti komunistům. Upálil se na protest proti okupaci, proti přicházející cenzuře, proti zradě pražského jara. V té době se jediná politická debata odehrávala na rovině komunistické strany - reformátoři proti stalinistům, když to zjednoduším. Ale pořád to byli všechno komunisti. Spousta lidí, včetně Palacha, tehdy věřila, že se strana (samozřejmě komunistická, jiná nebyla) ještě dokáže vzchopit a vzepřít se Sovětskému vlivu. Ta víra v tuhle dobu ještě existovala.
Jako chápu, že se to dneska nehodí, že je tenhle fakt zneužíván z mnoha stran a že dnešní komunisti se nerozpakujou to co se stalo naroubovat na svojí politickou agendu bez uzardění. A neříkám že je to košér a že mě to nějak těší. Ale Palach se fakt neupálil na protest komunistům, to bychom zase ubírali kredit tomu Palachovi. Byl to mnohem intelitentější kluk než aby umíral za něco takhle vágního a rozmazaného. On měl velmi konkrétní důvod. Přála bych si aby lidi obětovali pár minut svého života si ten důvod vygooglit.
Předchozí