Přidat odpověď
Ackoliv sama jsem psa donedavna mela a psy mam rada, nemam pocit, ze psi prava by se mela rovnat lidskym. Hodne osob v mem okoli evidnetne miluje psy vice, nez lidi, je to asi nejaky sociologicky fenomen dnesni doby. I na FB mam par pratel, lepe receno pritelkyn, kterych prispevky mam uz vypnute, jelikoz na me pri nedelnim ranu vykukuji fotky tyranych psu, psu stazenych z kuze a podobne chutovky nebo naopak naaranzovane fotky psa mazliciho se treba s veverkou...
Dnes jsem byla po case behat v rodnem meste v parku se svou svagrovou. Jako vzdycky se objevilo par pejskaru se psy bez voditka a nahubku, ackoliv je to ve meste vyhlaskou zakazane. Je to v lesoparku o to zaludnejsi, ze si v porostu majitel psa ani bezec vcas nemusi vsimnout, ze jsou nebezpecne blizko. Svagrova byla pred nedavnem pokousana, proto, kdyz jsem si vsimla, ze se jeden velky pes za ni rozbehl, strihla jsem to porostem, abych ji popripade pomohla. Majitelka psa zatim "ovladala" povely typu "pocem" a "ty me neslysis". Durazneji jsem majitelce vysvetlila, ze mame spatne zkusenosti vcetne pokousani, a ze ma psa vzit na voditko, kdyz vidi, ze se tu pohybuji bezci. Byla jsem zahrnuta argumenty typu, ze pes se taky potrebuje probehnout a at si dam dve kolecka navic, ze to evidentne potrebuju, a at si policajty klidne volam... {asi je nektereho pribuzna}, a ze zrejme nejsem z tohoto mestecka, kdyz me tu vidi poprve.
Nelibi se mi to. Ten park nechal vysazet knize Liechtenstein na sve polovine kopce zvaneho Kalvarie v roce 1881 a nasledne jej venoval obcanum - nikoliv psum tohoto mesta. Park byl moji zivotni laskou, napsala jsem o nem stredoskolskou praci a stravila tam mnoho brigadnickych hodin. Z principu je jasne, ze nejenom ja, ktera tu bydlela 3/4 sveho dosavadniho zivota, ale i treba obcan Keni, si tu muze zabehat a zadny pes by ho ohrozovat nemel. V okoli naseho mestecka je mnozstvi lesu, poli a luk, kde lze psa vencit bezpecne i bez voditka.
Bojim se casu, kdy bude mozne se psem volne chodit do bazenu a koupalist, obchodu i kina. Mysleni nekterych lidi tam speje.
Předchozí