Přidat odpověď
Z pytlíčku ho vytáhnu do půllitrového hrnce a je ho půlka, takže 1/4 litrový hrnek celý. To je tak na dva litry kysela, velký hrnec dělám ze dvou kvásků ( my ale rádi kyselo husté, panímáma dělá třeba řidší, my to zase máme jako polední jídlo, brambory přikusujeme, další jídlo nemáme). Na to si nemohl zvyknout manžel, u nich bylo kyselo polévka a pořád čekal, co dám na stůl dalšího ;-). Kdysi jsem "v kraji" viděla ( před cca 30 lety), jak sousedka kvásek uchovávala v podsatě neomezeně dlouho - v kameninovém hrnci kvásek rozetřela po stěnách, usušila. Když chtěla vyřit kyselo, kvásek navhčila, když začal kynout, krmila ho žitnou moukou, po odebrání do kysela zase sušila a pořád dokola. Jo, pokud budete poprvé vařit kyselo: není kvásek jako kvásek - ze staršího kvasu je kyselo kyselejší ( a nám chutná víc), z kvásku čerstvého není kyselo vůbec kyselé. A my teda vaříme kyselo "panské" - po provaření kvasu kyselo ředím mlékem, cibuli smaženou dávám zvlášť. Myslím, že co rodina, to originální recept na kyselo.
Předchozí