Toto je vynikající, dělám často, máme moc rádi, autorka je Šárka Škachová. Mimochodem, já jím zelený chřest k vínu místo čipsů - syrový a neloupaný, počítám, že v sezóně sním menší pole
. Nadýmat by neměl.
Marinovaný chřest, gratinovaný s parmezánem
olivový olej
ocet (malinový) nebo pár kapek citrónové šťávy
podle počtu chřestových proutků přiměřené množství česneku
hrubě mletá mořská sůl
parmazán
čerstvé bylinky (drobné lístečky voňavého tymiánu)
Čerstvému zelenému chřestu zakrátíme konečky, aby na řezu byl opravdu svěží a čerstvý. Spodní polovinu jeho délky škrabkou oloupeme a vyrovnáme do vhodné zapékací mísy. V hmoždíři nebo jiné vhodné nádobě umícháme marinádu z olivového oleje, octa (citrónové šťávy), propasírovaného čerstvého česneku. Pokud se nám bude zdát kyselejší, doladíme lžičkou medu. Nelze zvolit přesný poměr na tuto marinádu, neboť závisí od množství použitého chřestu, ale nebojte se ochutnat, chuť vám určitě na jazyk sedne po chvilce. Doporučuji použít nějaký extra ocet, jinak raději sáhněte po čerstvém citrónu. Dobře rozmíchanou marinádou pokapeme vyrovnaný chřest v zapékací misce a necháme ho odpočinout. Můžeme posypat čerstvými bylinkami, tymián je úžasný. Takové tři hodinky odležení v chladu chřestu prospějí a marinádou bude pěkně ovoněný. Rozpálíme troubu na 200 °C a připravíme chřest na žhavou cestu do trouby.
Zakápneme ještě olivovým olejem, zlehka posypeme parmazánem (můžeme jednotlivé chřestové proutky v parmazánu obalit), osolíme hrubě mletou mořskou solí, 4x nad chřestem otočíme pepřovým mlýnkem a vložíme na 15 minut do trouby. Pokud by váš chřest byl extra silný, tak počítejte s 18ti minutkami. To, že je hotov, prozradí jeho krásná zlatavá barva a vůně.