Pole,
ale já jí nemůžu pomoct balit, chápěš? Bydlím tak daleko, že si prostě nemůžu dovolit několikrát za ní jet a pomáhat jí skládat věci....
Je rozdíl 20 a 50 tisíc, ale ona nemá ani těch dvacet...a my taky ne, abychom jí je půjčili....nebo teda máme je, ale nejsme v situaci, kdy bychom byli ochotní risknout jí je třeba na 5 let půjčit...protože my máme 4 děti a hypotéku a 20 tisíc je částka, kterou můžeme potřebovat ze dne na den (stačí, aby odešel kotel, sporák, lednička....což jsou věci, bez kterých se žít dá, ale sakra nepohodlně), takže se snažíme si nějakou tu minimální částku udržovat....bylo by od nás nezodpovědné se jí zbavit třeba i jen půjčkou někomu blízkému, když je to na tak dlouho..
Protože kdyby se fakt vyřešilo organizačně to hledání bytu (museli bychom my, ona PC ani internet nemá), plus obcházení vybraných bytů (doprava a čas....možná by pořešila sama), a fakt šlo jen o to nechat věci zabalit a odvézt a zaplatit kauci ve výši jednoho nájmu (ale já vím spíš o těch dvou až třech), plus tedy nějaké náklady na likvidaci nadbytečností (z většího do menšího všechno nenarveš) tak řekněme, že se dostane na 24 tisíc, aby se to dobře počítalo....stěhováním z dvanáctitisícového nájemného do desetitisícového ušetří měsíčně ty 2000 Kč. Takže by nám mohla splácet rok po 2000 Kč a žít dál, tak jak žije, ale už ne ve "svém", kde je zvyklá a po stresu, který je se stěhováním spojený.....u staršího člověka vždy větší než u mladého...nebo by mohla dva roky splácet tisícovku....pak by měla měsíčně o 1000 Kč víc na jídlo, ale pořád by to asi nebylo na nějaké šetření na dobu, kdy se jí zvedne nájem (s čímž se musí počítat)....nebo by splácela 4 roky 500 Kč, měla víc na jídlo a mohla i trochu našetřit....jenže ona tu taky za 4 roky už nemusí být
. Nebo by to bylo řešení na ty čtyři roky.....
Prostě se jí do toho nechce a já se jí za těchto podmínek nedivím....Jako jo, kdyby to znamenalo větší úsporu a na víc let, je to jiné....ale takhle?
Ona už se rozhodla, prostě to radši nebude řešit....a já to fakt uváděla jako příklad toho, že ne každý, i když se chce přestěhovat, tak tak snadno může....ne že by paní po někom něco chtěla...jen tedy doufám, že někomu neleží v žaludku ten její důchod (myslím, že je to snad složenina starobního a vdovského, ale to už si fakt domýšlím), což je jediné, co od státu dostává a chce....