Přidat odpověď
moje dítě začalo mít atop cca v 6 měsících. Vyřadila jsem veškeré potenciální alergeny + dalších x potravin, na které zareagoval, hlídala si kosmetiku, přestala používat jednorázové plenky, bílý cukr, žádné mléko, jen kysané mléčné výrobky a tvrdé sýry, apod.
Strávila jsem hodiny v univerzitní studovně hledáním v zahraničních databázích informace o atopickém ekzému a alergiích, abych věděla, čemu se vyhnout. Alergologie i kožní v tomto zcela selhali - tam by nasadily akorát léky, ale po příčině se prakticky nepátrá, jen se odstraňují či mírní příznaky...
Do cca 3 let bylo dítko na velmi přísné dietě, pak jsem postupně začala povolovat. Dneska mu je 8 a je zcela bez problémů - kůže čistá, neosype se už po ničem.
Takže klíčové bylo pro mě samostudium a pozorování dítěte a snaha o maximální vystříhání se alergenů - byť se v testu věc neprokáže jako alergen, neznamená to, že dítě na to nemůže zareagovat! A nemusí to být na doživotí, neboj. Alergie se může objevit kdykoli během života a zase může zmizet - je to oslabení imunity, může to znamenat, že dítě je moc přetížené (z něčeho - program, nedostatek či přebytek pozornosti, sourozenec v rodině, návrat matky do práce apod.), může to mít i psychosmatické příčiny... A jak to přišlo, může to zase odejít.
Předchozí