Přidat odpověď
Nápad je to dobrý - další možnosti rekvalifikačních kurzů zdarma, proč ne. Já už podobný, i když obsáhlejší rekvalifikační kurz mám a zdarma od ÚP tedy nebyl.
Jsem chůva s certifikátem, můžu ze zákona pracovat i s dětma 0-3 roky na vázanou živnost. Snažím se tím uživit už dva roky, ale opravdu jen sanžím. Nabídek mám hodně, ale málokterá maminka mně může zaplatit tak, aby mi po zaplacení všech povinných odvodů, pojištění profesní odpovědnosti atd. vůbec něco zbylo. Většina maminek je ochotná platit maximálně do stovky na hodinu, nechtějí platit měsíčně, já mám pak výpadky příjmu když odjíždí na dovolenou, když se rozhodnou, že s nemocným dítkem zůstanou doma ony atd. Stalo se mi, že některý měsíc jsem si nevydělala ani na ty odvody. Se ŽL to tedy prostě nešlo, tak pracuju pro agentury, mám hodinovou sazbu a je to spíš nepravidelný přivýdělek, protože pro jednu agenturu stejně můžu odpracovat max. 300 hodin ročně na DPP - jiné typy smluv dávat nechtějí a na ŽL se tím živit nedá.
Takže to, že bude na trhu mnohem víc proškolených a nějak certifikovaných chův ale vůbec neřeší ten problém. Jedině by k tomu muselo být uzákoněno, že si ty rodiny budou moct odečítat náklady na hlídání z daní a tím budou chůvě moci platit víc nebo by musela mít nějaké úlevy na odvodech ta chůva. A druhá věc je, jestli ty maminky seženou práci, že.
Předchozí