Přidat odpověď
Nějak na mne opět dolehl pesimismus. Přečetla jsem si několik článků z USA s názvem Too old to be hired, too young retire...Příliš staří, aby je někdo zaměstnal, příliš mladí na důchod....Jsou to příběhy lidí, kteří byli od roku 2008 propuštěni z důvodu krize a dosud nenašli práci, protože jsou pro pracovní trh "staří", je jim přes 50 a jsou údajně nezaměstnatelní. Jsou sice kvalifikovaní, ale protože je vysoká nezaměstnanost, zaměstavatel si může vybírat a sáhne často po mladším. Tito lidé nejsou ani zváni na pohovory, není o ně zájem. Šance, že je někdo zaměstná, je mizivá. Snažili se i snížit nároky a hledat méně kvalikovanou práci, nicméně zde je opět nikdo nepřijme, protože jsou překvalifikovaní a taková práce by je přece nemohla bavit. Také hraje proti nim, že jsou nezaměstnaní již dlouho. Co tito lidé mají dělat? Neopracují potřebné roky na důchod, mají ještě nesplacené hypotéky, děti na studiích. Propadají se na dno. Střední třída opravdu chudne, vidím to kolem sebe. Pracovních míst pro střední generaci ubývá, mizí takové ty střední pozice a nejsou tvořeny nové. Většina míst je ve službách typu call centrum apod., kde vyšší kvalifikace není nutná.
V USA 2 ze 3 absolventů práv nenajdou uplatnění v oboru, pokud si vzali na studium půjčku, není z čeho splácet, protože pozice, které zastávají, jsou nižší a nejsou tak dobře placení....
To vše k nám patrně také dojde...Dávno již neplatí, že kdo chce, práci si najde. Pro méně kvalifikované pozice, ale už i pro kvalifikované, jsou nabízeny platy 12tis., už i např. pro účetní...Znám lidi, kteří jsou v práci neustále, přijdou domů se akorát najíst, umýt a vyspat, víkendy tráví odpočinkem, po celém týdnu nemají na nic náladu, jen na spánek. A vydělají si 12tis. hrubého, takže akorát na stravu a byt. A jsou rádi, že mají práci. Je to prosím naplněný život, může být člověk takto vůbec spokojený? Mne to přijde smutné, přijde mi to pomalu jako život nevolníka, moc radostných okamžiků v takovém životě nevidím. A na tuto úroveň pomalu klesá i současná střední třída....
Předchozí