No ono jde o rozpustnost. On tam ten kofein v té kávě je, ale strašně rychel se vytvoří nasycený roztok a většina kofeinu zůstane v lógru. Zato když si dáš hodně vody, tak v tom větším objemu se roztok tak rychle nenasytí a kofeinu z toho dostaneš podstatně víc. Tj. frenchpress třeba je kvůli tomu "ranní káva" - má mnohem víc kofeinu než espresso, které je kávou odpolední.
Ale nezapomínej na osvěžující účinek různých aromatických silic v kávě, ty mají také svůj vliv a těch je v koncentrovaných nápojích (espresso, ale i džezva, moka konvička) zas relativně víc.
Můj strýc (starý prudič matfyzácký
) si spočítal, kolik vody je potřeba k ideálnímu rozpuštění všecho kofeinu a tak si objednává v restauracích kávu - na jednu lžičku tuším 370 ml vody? Teď nechci kecat, když jsem ho slyšela takto objednávat, byla jsem příliš konsternována a přesné číslo mi uniklo