- vesnice leží hned u rychlostní silnice do krajského města
tj. volné pobíhání partičky dětí ve stylu Blo nás pět fakt fungovat nebude. jednak bude těch pár dětí, které na tak malou obec připadá, většinu času zalezlých u kompu, jednak to lítání kolem rychlostky je horší než sídlištní ulice, kde se přes den víceméně jen parkuje, všichni jsou v práci a auto jen občas a pomalu, aby si neurazilo zrcátko.
- cesta trvá 15-20 minut - ale v okamžiku, kdy jede dopravní prostředek. Tj. toto se počítá tak, že si položíš otýzku "za jak dlouho se průměrně dostatnu domů, když si v libovolnou chvíli během dne usmyslím, že chci právě teď jet?" Rozhodneš se, co já vím, třeba v 14:45. A zde sice cesta MHD trvá třeba 30 minut, ale to i se započtením maximálního času na přestup. Takže 15:15 jsi doma. Ale na ves sice jede bus 15 minut, ovšem nejbližší odjíždí třeba 16:00. Takže cesta domů trvá 75 minut. Nevím, jaké tam jsou spoje, tak si to spočti podle místních dat.
Spoléhání na auto je problém, pokud těch aut nemáte víc. Protože jedno auto má jeden řidič, pokud by s ním měl jet někdo další z rodiny, tak se bu´d musí dosunout MHD k autu, nebo čekat do doby, než pro něj auto někam dojede... to je obrovské množství časových ztrát.
- přešly na místní ZŠ - tj. děti jsou na ZŠ. nevím, v jaké třídě. I pokud přejdou - tak SŠ v takové vsi jistě není. Za pár let budou v pubertě, na SŠ ve městě, a budou nenávidět každodenní harcování a nutnost obrovské "rodičovské kontroly", dané jaksi tím, že je rodiče budou muset jezdit z večerních akcí vyzveávat, protože po desáté už nejspíš do takové prdivesnice nic nejede.
- V hypermarketech se ani teď neprodává hezké sezónní ovoce - ve vesnických obchodech se ovšem neprodává žádné. A pěstování vlastních plodin žádá práci, kterou při každodenním dojíždění (což prostě je únavné) bude čím dál těžší zvládat. ANvcí pomoc potomků bude s věkem klesat.
- starší holka jeví jako spousta jejích spolužáků zájem jen o TV, PC, tablety U dětí z vesnic, které znám tohle nevídám - to je iluze, děti z vesnic jsou také imrvére zalezlé. Většinou ještě víc, protože to "lítání" se už moc nenosí a ve městě je společných aktivit (nejen kroužky, ale i třeba skaut, enbo tak) mnohem víc a navíc si na ně děti dojdou samy. Kroužek ve vedlejší vsi je platný jak mrtvému zimník, dítě se tam musí dostat opět snějakou pomocí rodičů.
Víc venku bývají děti z "alternativních" )(eď to myslím jen jako přirovnání, proto ubozovky) rodin, takových, které bývají vzdělanější, třeba rodiny vesnickcých učitelů apod. , kteří pěstují nadšeně svou biozeleninu a děti kvůli jejich vývoji vyhánějí na čerstvý vzduch. Ale takových lidí je ve městě zpravidla víc.
Navíc pokud jeví zájem o tablety teď, těžko se v ní vyloupne sám od sebe zájem o jednocení mrkve a pozorování ptactva. pokud v sobě zájem o "outdoor" nemá sama od sebe, tak v ní sám stejně nevznikne. Leda že ji to budete nějak vy učit, což samozřejmě lze, ale to lze klidně už v tomto okamžiku, hded, v bytě.. dům tohle nijak neovlivní, naopka, budete mít víc práce a nebudete mít tolik času na ukazování přírodních krás dceři.
Máš to strašně nalakované na růžovo zkresleným městským pohledem, fakt.
A to já "svou" ves miluju, mám tam hluboké kořeny (prokazatenlé minimálně do 12. stol
), miluju zahradu, baví mě práce na domě, těší mě návštěvy refvizáka hromosvodů... ale nejsem bláhová. Zkusila jsem si to, ne vyloženě trvale žít, ale částečně žít. A fakt to je úplně jiné, než je městské snění o bukolické idyle.