klima je opravdu někdy problém, já ji taky dvakrát nemusím....
ve vyhlášce 361/2007Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci §41 odst. 2) - mimo jiné hovoří o tomto: "Větrací zařízení nesmí nepříznivě ovlivňovat mikrobiální čistotu vzduchu a musí být upraveno tak, aby zaměstnanci nebyli vystaveni průvanu." proudění vzduchu, minimální, maximální a optimální teploty na pracovišti dle třídy práce jsou u této vyhlášky v příloze 1. (sice dělám v oboru hygieny práce, ale mikroklima mi přijde jako jedna z nejsložitějších problematik) rozdíl teplot mezi klimatizovanou místností a venkem je, tuším, pouze hodnota doporučovaná. klimatizace by měla mít pravidelný servis, čisté filtry atd. - rozhodně by neměla být rozbitá regulace......
pokud jde o opravdu opakovaný problém, lze ho konzultovat s krajskou hygienou - oddělením hygieny práce na příslušném územním pracotišti (příp. podat podnět k prošetření), vidím toto ale jako krajní řešení v rámci zachování pracovního poměru a příjatelných pracovních vztahů.
jako první řešení bych zkusila domluvit s "odolnějšíma" kolegáčkama provizorní výměnu pracovního místa (případně se šéfem), abyste nemusela čekat 4 týdny na reorganizaci-úpravy pracovistě.
co se týče zatuhlin, můžete vyzkoušt více věcí (od medikametů přes fyzikální metody), ale mám obavy, že dokud se nezbavíte "průvanu", nebude nic dostatečně účinné
jsem moc nepomohla, tak alespoň držím palce!
(ajaj zapomněla jsem registraci, tak bohužel jako neregistrovaná)