Martino,
no právě, u nás to máme taky, zatím měkké, ale je vidět, kam to jde dotáhnout a jistě se dá pokračovat i dál, stačí jen nejít na to moc hrrrr...
Vaříme žabičky, pomalu, ale jistě
.
Každé nařízení či zákaz jsou omezením a prakticky vždy je za tím to "dobro", ale taky prakticky vše jde zneužít a dotáhnout do extrému.
Každý z nás je jinak tolerantní k takové zátěži, každý z nás snese jinou míru toho omezování. Takže je otázka, kde je ta míra pro většinu a také, kde je to maximum, a do jaké míry se dá posouvat....
Já třeba mám osobní problém už jen s pojmem "povinná školní docházka"....ale řekněme, že jsem schopná snést v tomto směru jistá omezení své osoby a systém, jak je u nás nastavený v tuto chvíli ohledně základního vzdělávání (myslím tím volnost ve výběru školy, různé dostupné alternativy, možnost domácí školy, možnost různého začátku školy, variabilita ŠVP na různých školách i různé možnosti hodnocení) nemám problém přijmout, i když ideál mám jinde. Německý systém by pro mě už byl problém nepřekonatelný, i když má řadu výhod. Třeba rozložení prázdnin tam je jiné, je snazší než u nás si nějakou tu dovolenou upravit tak, aby se do nějakých prázdnin trefila, to fakt jako problém neberu a ani u nás uvolňování ze školy z důvodu dovolené nepraktikuju a ani nemám chuť. Ale aby dítě nemohlo zůstat doma z osobních důvodů, na základě rozhodnutí rodičů, to už je na mě moc. A policie a odebírání dětí....ne, nedokážu si představit, že bych s tímhle mohla souhlasit za okolností, které nejsou pro dítě život ohrožující...