Přidat odpověď
No jasně, čekal jsem to. Ale problém v tomto threadu není ani tak s těmi Ukrajinci, tam jak jsem pochopil šlo v podstatě o drsnou, ale vlastně směšnou záležitost. (To by se mohlo stát nakonec i v ČR, i když tady by je předvolávali a trvalo by to tak dlouho, že by se dítě dříve vrátilo zpět...). Taky tady nejsou tak vstřícné sociální dávky pro cizince, zřejmě důvod, proč dítě ohlásili.... (A proto tady nemáme tolik přistěhovalců, ale to je jiné téma.)
ALE: Mně šlo o dvě jiné věci. Proč se, pro-ježkovi-voči, tak Německo brání domácí škole (vlastně původně šlechtické tradici), že pak má v USA z ostudy kabát a jeho občanům už udělily asyl. To není o celkovém stavu právního státu a demokracie, ale o jedné parciální otázce rodičovské svobody. Proč to utahují, našel jsem včera stránky jedné církevní základní školy v jedné spolkové zemi, která sloužila jako střechová instituce pro tyto rodiče (školní docházka formou domácí školy), kam jezdili dělat zkoušky, než jim to po pár letech zatrhli. Kdyby to šlo aspoň takto, tak klidně OK. Navíc by tím Německo plnilo mezninár. Pakt o sociálních a kulturních právech, který dává nábož. minoritám právo zakládat si odlišné školy.
A na druhou stranu, pokud by zavedli ten český obligátní týden plovoucího volna pro rodinné důvody, mnoho rodičů by mělo jednodušší život. Co třeba samoživitelka, která nedostane vůbec o prázdninách dovolenou apod. Jak to u vás řeší?
Možná snadno, třeba mají nějaké preference, šéfová původně z německé nadnárodky vyprávěla, jaké problémy mají s takovými lidmi a třeba s propuštěním vůbec. Vím že i v naší americké firmě mají v SRN Radu zaměstnanců a některé bolavé věci, které jsme si u nás horkotěžko prosadili (protože jsou ve světových policies a lokální vedení je chtělo upřít) mají rovnou v kolektivní smlouvě. Ale po hovoru s přáteli z projektu, stejně nic víc neprosadí...
Předchozí