Přidat odpověď
Taky si kuchyň bez papiňáku nedovedu představit, asi nejpoužívanější hrnec. Zvláště na věc jako guláš apod. Maso je z něj krásně měkkoučké a skoro hned. Mám z něj taky ráda rýži, nemám ráda vařenou ve vodě pytlíkovou. Vývar samo taky dělám v něm.
Je to prostě jen rychlejší "fyzikální" proces.
Tedy tento typ vaření používala už moje maminka, takže cca 35 let nazpět si žádnou katastrofu způsobenou nevybavuji. Navíc ty dnešní jsou už úplně jiná liga než ty z dob našich maminek. Teda myslím že úplně stejně a možná pravděpodobněji se dá špatným použitím "vyrobit" výbuch v mikrovlnce nebo i v lecčems jiném :))
Taky pamatuji z dob prehistorických třeba pračky, keteré probíjely a skákaly, ale to není důvod abych si ji kvůli tomu nepořídila.
Na rozdíl od všeho jiného u papiňáku stačí jen jedno jednoduché pravidlo, nezaplnit po okraj vodou, protože fyzika je prostě fyzika ....
Od toho taky ten správný název "tlakový hrnec".
S parním hrncem zkušenost nemám, ale brzy budu mít parní troubu, tak uvidím jaké bude využití.
Předchozí