Přidat odpověď
Přemýšlím o tom už delší dobu. Zvlášť tady na rodině.cz se často o nás píše, jací jsme hrozní, píšou to hlavně maminky ze zahraničí.
Ale já nevím. Když vlezu do tramvaje, ke starším lidem se většina chová hezky, vstanou, pomůžou. Moje páteřní trasa po Praze je turistická 22 a mám zkušenost, že cizinci prostě nevstanou nikdy, ani kdyby před nima člověk začal rodit. Osobně mám pocit mnohem větší ohleduplnosti od českejch lidí. Jdu například po ulici se synem a proti mě banda Italů. Dva z nich mi vrazí do čtyřletého dítěte a nakonec mě donutí sejít kvůli nim z chodníku. Naprostá klasika, mám tuhle zkušenost opakovaně- na eskalátorech atd. A nejde o bandy bezohlednejch mlaďochů (ty jsou snad stejný všude na světě), ale i o "slušnou" střední zahraniční vrstvu.
A když se řekne českej špinavej les a že jsme prasata..... V Německu je hezkej jenom tam, kde je vidět, hned za rohem je zapapírkováno úplně stejně, jenom to víc schovávaj za větší kameny.
No nevím, zdá se mi, že plno dobrýho chování v zahraničí (např. jízda autem) hodně souvisí spíš s tvršími zákony, než s tím, že by ti lidé byli lepší a morálnější,-stačí se podívat, jak pak jezděj u nás.
Jedinej rasistickej útok jsem zažila v Londýně na mého snědšího kamaráda. Nakonec se stačí podívat na to jak z Francie deportujou Romy a pak že my jsme největší rasisti. Musím taky zmínit nesvobodu ve Švýcarsku, kde na nás vystartovali policajti jen proto, že jsme si na dálničním odpočívadle vařili polívku...a to opakovaně v různých variantách. Letos na nás pán chtěl zavolat policii, že jdeme určitě do lesa tábořit, asi proto, že jsme z východu..(šli jsme na tůru s malými dětmi po legálních turistických cestách). No nevím, často o tom přemýšlím, naposledy dneska, když mě někdo zase ukrutně šlápnul v tramvaji na nohu /cizinci se v Praze vyznačujou tím, že se neuměj držet v MHD/. Co myslíte vy, jsme opravdu tak šílenej národ ? A čím se podle vás vyznačujou specifika dalších Evropanů ? Nebo jsme fakt hrozní jen my ?
Předchozí