Přidat odpověď
Peču perníčky i na prodej a nejvíc se mi osvědčil tenhle postup: nejdřív si odvážím cca 250 g cukru moučka (nejlepší zkušenosti mám s cukrem z cukrovaru Vrbátky - modrobílý pytlík, naopak nejhorší je podle mě Korunní)a 3x proseji přes jemné sítko (to, co v sítku zbude, dávám stranou třeba na slazení čaje). Podle kvality cukru zbude po prosetí tak do 200 g cukru. Přesné množství na 1 bílek se podle mě nedá úplně určit, každý bílek je jinak velký. Dělám to tak, že do bílku postupně přidávám po lžicích cukr a míchám plastovou stěrkou, až je hmota dost hustá (odhadem tak 160-180 g, u velkých bílků to může být i víc). Pozor ale, zhoustne ještě při míchání. Míchám pak stěrkou nejmíň 20 minut, hmota by měla být dost hustá a pak teprve ji ředím citronovou šťávou (přes sítko!) - výsledná hmota by měla jenom velmi zvolna stékat ze stěrky dolů (spíš padat než stékat). Dám ji do misky, tu přikryju mokrou dobře vyždímanou utěrkou a dám ještě do mikrotenové tašky. V ledničce vydrží nejmíň 2 dny, postupně ale řídne, takže je lepší ji do té doby spotřebovat.
Tohle je poleva na kontury. Pokud bys chtěla složitější zdobení i s celými bílými ploškami, můžu ještě doplnit postup.
Mimochodem, na zdobení se mi výborně osvědčily malé igelitové sáčky se "suchým zipem" nahoře, takové ty zaklapávací. Co nejmenší, protože s velkým pytlíkem v ruce se špatně zdobí a bolí z toho ruka.
Předchozí