Přidat odpověď
Tak co se pamatuju před 7 lety, stanovisko naší dětské dr. bylo do 6 týdnů vůbec nekoupat, jen otírat vlhkou žínkou, aby se zbytečně nesmýval porodní mázek coby ochrana kůže. V porodnici ale měli jiné zvyklosti, tam ho "sprchovali" v umyvadle pod kohoutkem za těch 5 dní, co jsme tam byli, asi tak 3x nebo 2x (1x coby ukázka, 1x přinutili mě a víc si napamatuju...možná ještě jednou nebo jsem se na to vybodla a jen ho utřela žínkou, bo non-stop řval a svíjel se hlady celé dny, takže jsem na nějaké jeho držení pod kohoutkem umyvadla neměla sílu).Jo, samozřejmě po porodu ho odneli a umyli pod vodovodem. Od návratu z porodnice do cca těch 6 týdnů jsem ho tedy jen otírala, bohužel měl zanícený pupík a nehojilo se to, takže doktorka i pak nadále doporučila nekoupat ve vaničce dokud se pupík nezahojí, když tak maximálně jednou za několik dní lehce osprchovat, jinak otírat žínkou.Pupík se mu konečně zahojil cca ve 4 měsících, pak jsem ho už tedy občas mohla koupat ve vaničce, už nevím jak často, ale denně to dr. určitě nedoporučovala, cca tak 1x týdně, jinak jen sprchovat či otírat. Ale co doktor to jiný přístup, většina nezavrhuje koupání denně, byť si myslím, že je to u miminek zbytečné.
Předchozí