Problematika přístroje na hummus je řešena zrovna aktuálně tady
http://www.cuketka.cz/?p=13289
U luštěnin to není tak důležité jako u té bramborové kaše. U kaše jde o vylití škrobu a betonovatí to. Luštěniny ne, tam spíš při mixování zůstanou eventuální slupky či tužší kousky (tzv. obtížně uvařitelná zrna - fakt se to takhle pitomě jmenuje
), kdežto při protlačení proleze jen to pěkně měkké. Stejný princip jako pasírovaná omáčka x mixovaná.
U ořechů a mandlí je ten sekáček nevhodný hlavně kvůli velkému zahřívání , což vede k uvolňování tuků z těch mandlí a ořechů. Dá se takto bez problémů sekat na hrubší kusy, ale pro jemnější namletí je lepší použít mlýnek, který to tak nerozešvihá. Stejný princip funguje u kávy, tu také rychlé elektrické nože připalují a hlavně z ní nadměrně uvolňují tuk, který pak žluká. Drcení je pro ni taky vhodnější.