Vždy, když dojde v předvolebním období řeč na zdravotnictví, je mi jako člověku, který by měl raději možnost si část zdravotní péče hradit ze svého, pokud by se o nějakou poměrnou částku snížila zdravotní daň, předhazováno, že v podobném systému by byla péče nedostupná pro bezdomovce a sociálně slabé....a je velmi hájen současný systém, kdy je přeci zdravotní péče pro všechny a zdarma....
Realita všedního dne: Babičce je zle, její dcera zavolá lékařku, která nařídí okamžitý převoz do nemocnice, akutní zápal plic a celková kondice vylučují domácí ošetřování. Sanitka (ne záchranka) odveze babičku do nemocnice....a zase ji po několika hodinách přiveze zpět. V nemocnicích v Praze není místo
. Podobně prý dopadli i lidé, které do nemocnice přivezla přímo záchranka.
Vysvětlení z nemocnice: Pojišťovny nemají peníze, snížily paušály, nemocnice tak nemají z čeho hradit lůžka, snižují stavy. Člověk by si rád připlatil, přeci jen jde o osobu velmi pokročilého věku, která už nějaké ty neduhy má....ale umřít se zatím nechystala. Bohužel. Už loni byla poslána domů s ošetřeným, ale dále neléčeným bércovým vředem....kdo by se babkou zabýval, že....tehdy se podařilo najít lůžko a hlavně někoho, kdo by byl ochotný se problémem zabývat, ve 100 km vzdálené nemocnici. Nyní to vypadá, že babička takovou šanci nedostane.
Štve mě, pekelně mě štve, současný stav a tenhle systém, ve kterém jsou odsouzeni zůstat bez pomoci nejen bezdomovci, ale může tak dopadnout prakticky každý. V tuto chvíli je to otázka štěstí, jestli když se dostanete do život ohrožujícího stavu, tak že najdete místo, kde vám pomůžou
. A to i ve chvíli, kdybyste si to lůžko chtěli uhradit. Prostě není
.
Nám v tuto chvíli nezbývá než doufat, že to babička zvládne. Za šest týdnů by měla oslavit 95. narozeniny. Duševně je silná (před necelým rokem si zlomila stehenní kost a po půl roce už byla schopná zase chodit jen s hůlkou), ale někdy jen vůle nestačí
. Tak snad bude mít i to štětstí....