Přidat odpověď
Tak ale nejde přeci o to se chválit veřejně, a hlavně a především nejde o to se SROVNÁVAT.
Myslím, že se to často zaměňuje a že to není dobře.
Protože spousta lidí si pod chválením sama sebe představí přibližně něco takového, co dělá Mystik a v trochu menší míře i Fren (jako že JÁ jsem nejlepší a vy všichni ostatní mi nesaháte ani po kotníky), což je samozřejmě protivné a kontraproduktivní.
Ale proč by nešlo říct si třeba "umím docela dobře vařit a jsem s tím spokojená", i když vím, že třeba Maruška umí vařit ještě mnohem líp, a proč bych se měla s Maruškou srovnávat s tím, že jestliže existuje jediná osoba na světě, která je v dané činnosti lepší než já, tak nemám právo si myslet/říct, že jsem v tom dobrá? Vždyť šance, že budu v něčem nejlepší na celém světě, je prakticky nulová, znamená to, že bych neměla právo být se sebou spokojená? A navíc tím, že si myslím, že dobře vařím, vůbec nepotřebuju zpochybnit kuchařské umění Marušky, a dokonce ani nemusím mít mindrák, že ona je lepší, protože prostě VÍM, že já jsem dobrá natolik, aby mi to mohlo STAČIT.
Předchozí