Myslím, že mícháš "hrušky s jablkama". V čekárně u lékaře se může dítě přeci zabavit jakkoliv, klidně i mobilem a tabletem, pokud je čekání dlouhé a ubíjející. Naproti tomu čekání s kamarády na výukovém programu mi jako nudné a dlouhé nepřipadá, tak je pořád nějaká akce a o čem si povídat.
Já mám děti věkově nesourodé - velké mají hraní na těchto zařízeních zdárně za sebou, jsou ve věku, kdy už ví, že povídání kdekoliv s kamarády je daleko přínosnější než hledat za všech okolností připojení na volnou vifinu. Ale zase bych tuto vymoženost nezatracovala - volné připojení i u povídání s kámošema třeba v klubu usnadňuje život - dá se tak zjistit, kdy jede poslední spoj domů, ukázat odkaz na zajímavý film a podobně ...
No a malým dětem je 5. Mobil znají jen od rodičů, samy ho neumí ovládat. A tablet viděly v provozu párkrát - je tatínkovo a ten jim ho nepůjčuje a oni to ani nevyžadují. Asi jsou v tomto pozadu, protože spolužáci ze školky si umí v tomto věku běžně stáhnout hru do tabletu a tak podobně.