přezdívko, nevím, co a jak studuje knihovnice, nikdy jsem se o to nezajímala. nicméně už moje máma kdysi chtěla pracovat v knihovně a ztroskotalo to na tom, že by musela mít střední knihovnickou školu - takže speciální odborné vzdělání pro knihovníky nebude nic nového. no a od té doby (máma už pomalu odpočítává měsíce do důchodu) vzdělání devalvovalo, maturitu má dneska každý blbec včetně těch, co by se dřív na střední školu ani nedostali, tak holt to odborné vzdělání se (nejen v knihovnictví, ale i v jiných oborech) přesunulo z maturitního vzdělání na vzdělání bakalářské a magisterské, aby si uchovalo nějakou úroveň
jinak osobně bych nepodceňovala "obyčejné malé knihovny". jako zase - nevím, jak to pracovně chodí v knihovně, ale moje zkušenost z jiných oborů je ta, že naopak malá firma může být na znalosti a dovednosti jedince svým způsobem náročnější, než firma velká - ta velká má obvykle větší množství zaměstnanců, kteří si mezi sebou rozdělí práci, takže třeba tam je někdo s vysokými znalostmi, kdo odborně řídí ty se znalostmi nižšími. v malé firmě je kolikrát člověk sám, a proto si nemůže dovolit mít jenom ty nižší znalosti, protože by ho neměl kdo odborně řídit.