Přidat odpověď
No, ehm. Čte se to pěkně, ale není to realistické.
Partnerskému přístupu brání dvě překážky, z toho jedna nevyhnutelná. Úkolem školy není jen dítě učit (tady by partnerství fungovat snad mohlo), ale taky hodnotit. A hodnotitel má nad hodnoceným moc a neumím si představit, jak by měl fungovat partnerský vztah, v němž má jeden moc nad druhým. (Hodnoceným je sice dítě, ale rodiče taky většinou neprožívají známky neutrálně, tudíž se to na ně v drtivé většině případů vztahuje taky). A nejde nakonec jen o to, jde taky o povinnost školní docházky, nad níž škola dohlíží, takže bez souhlasu učitele/ředitele nemůžeš ani nechat dva týdny doma dítě, které se např. stalo obětí šikany nebo se má rozloučit s umírajícím členem rodiny nebo má třeba jedinečnou možnost jet na dovolenou, na niž by rodina v sezóně neměla dost peněz... Takže jaké partnerství?
A i kdybychom zůstali jen u výuky, partnerský přístup by byl potřeba z obou stran a myslím, že poměrně málo učitelů je ho schopných a k němu ochotných. U zmiňované učitelky mám vážné pochybnosti.
Ale já bych tam fakt nechodila, protože podle mě nebylo dítěti nijak ukřivděno
To je věc značně subjektivní a jak vidíš, v diskuzi se často vyskytuje názor tvůj i opačný. Podstatné je to, že to jako křivdu vnímá dítě a rodič by měl být na jeho straně, leda by sám od sebe byl silně přesvědčený, že je to tak v pořádku. A i v tom případě bych uvážil, že dcera hodně brečela (viz info autorky) a taky 7krásčinu zmínku o zkažených prázdninách.
a je to záležitost, které si v daném věku 13 - 14 let už má vyřídit samo.
Proti tomu se musím ostře vymezit. Podívej, já jsem docela chytrý a sebevědomý a nikoho se nebojím (aspoň v této diskuzi), ale nemám dojem, že bych někoho svými argumenty přesvědčil. Co myslíš, že dcera s učitelkou vyjedná? Nic, že. Zvlášť když už to zkoušela. To ale neznamená, že pře je ztracena, jenom musí nastoupit silnější kalibr, tedy rodič. Když povede kdokoli z nás dospělých spor se zaměstnavatelem nebo úřadem, vezme si při první známce komplikací právníka. A tady se čeká od nezkušeného téměř dítěte, že si to vyřeší samo?
Předchozí