To snad není jižanské ...
Já mám zkušenost ze Švýcarska z klasických hotelů - tam ale opravdu nikdo nic neodnášel
. To je prostě taková kultura.
V Rakousku v penzionech dávali přidělené množství pečiva na stůl (dostatečné), každému vajíčko a opět na stůl talíř šunka sýr atd.
Švédský stůl byl na máslo, marmeládu, med a cereálie s mlékem. Tedy ty levnější věci.
To je pak každému jedno, jestli si namažeš sváču (ale pouze ze svého stolu) a kdy to sníš. Jenže tam taky nebývá cedulka. Tam se hamty-hamty eliminuje tímto.
To je prostě podobné jako když si dáš v restauraci pizzu, nesníš ji celou, vezmeš si třeba zbytek do krabice. V pořádku.
Ale když jdeš (rozšířené v USA a Americe) do all-you-can-eat podniku, tak jim prostě neřekneš, já jím málo, naberu si do mísy sebou.
Při bezedném poháru si taky nepřelíváš do PET flašky? Asi ne
Takže ten "opravdový" hotelový švédský stůl, kdy máš na stole jen ubrousek a vše si bereš ze společného, je, jak já to chápu, víc "jí se tady" a ne beru si jídlo na den sebou.