Přidat odpověď
Vida, to jsem nezaznamenal. Přiznám se, že celkově ho nijak nesleduju. Řekl bych, že u něj to jde od srdce, ale mě zase trochu vadí takový ten burcující tón - vzbuďte se, včera bylo pozdě. Snad mi přijde, že i když to asi myslí upřímně, snaží se tak nějak žít ekologicky apod., nijak radikálně životní styl nezměnil, jen se trochu omezil. Vadily mi ozvuky new age, to osobně nesnáším, protože to obecně považuju za ideologické pokrytí pokrytectví šťastných a bohatých (i když vím, že tomu občas upřímně věří i chudší a obyčejnější). Obecně mi drobet vadí, když někdo ospravedlňuje úsilí o nějakou konkrétní věc nikoli věcí samou, ale něčím vyšším, zastřešujícím.
Breathariánství. No, lze v praktické rovině věřit, že koně jsou jedním z mnoha savčích druhů, nijak zvlášť se nevymykajících. V jiné rovině lze třeba současně věřit, že koně dokáží prorokovat, anžto znají zkratku do podsvětí, případně na nebesa. V obdobné rovině lze věřit, že plně osvícený člověk nepotřebuje jíst ani pít, ale nepropagoval bych to v té praktické rovině.
Profesor Egely. No, veškeré možnosti jsou teoreticky otevřené a neomezené. Spojení "zdravý selský rozum" je mi sice často protivné, protože takový rozum bohužel až příliš často napovídá lživě. Ale držím se zásady, že bez vyloučení nepravděpodobných variant si člověk kope psychický hrob. Vidím-li stopy kopýtek, nevěřím, že stopuju velmi zvláštního ptáka, nakonec, nebudu asi čekat ani prase bradavičnaté, ze zoo záhadně uteklé. Jo, jsou vědecké objevy, které jsou přehlíženy. V 50. letech jeden český vědec vynalezl polymer, vodivý podobně jako kov, a podobně jako ocel se i teplotně roztahující a smršťující. Desítky let to čekalo na praktické upotřebení, až z toho nyní bohatnoucí Indie, rozšiřující svou železniční síť, začala vyrábět kolejnicové spojky. Ten objev ale nebyl dílem vizionářského fantasty stojícího proti ostatní vědecké obci, byl na něj normálně mezinárodní patent.
Předchozí