Mamčo, tak ty spoje se dají tušit právě z té délky cesty. Nicméně máš pravdu, že Spirála vyzvala ke sdílení zkušeností, takže je zcela v pořádku, že jsi psala, jak to máš ty - to se omlouvám, to mi úplně v rozhořčení nad tvým výsměchem 1,5 hodině na 30 km nedošlo.
Jinak tedy bych asi měla přispět se svojí troškou:
do práce jsem nastupovala po RD se dvěma školkáči na 6 hodin denně, což mi s cestováním cca 2 hodiny od školky do práce a zpět (po Praze, takže sice dlouhé a s přestupy, ale frekvence spojů ok) dávala těch 8 hodin. Tedy pohoda. Práci na plný úvazek a s ještě delším dojížděním bych bez pomoci prarodičů nezvládala (manžel mimo od rána do 19-20). Neumím si těch 11-12 hodin práce plus cesty moc představit ani s podporou prarodičů - Spirálo zvaž, zda ti stojí za to pořídit a provozovat auto a udělat si řidičák, jinak mi to připadá téměř nezvladatelné (i když by to nebylo všechny všední dny). Další možnost je ten zkrácený úvazek, i když je na něm člověk obvykle bit (dělá práci prakticky za celý úvazek, bere míň peněz), ale čas se ušetří
(já hledala po RD práci pouze na zkrácený úvazek, nic na celý bych si netroufla vzít).