Mám s tím problém, děti jsem měla "ke cvičení" 3 - více méně ale z bagatelních důvodů. Vojtovku necvičilo ve finále ani jedno, všechny šly přes Bobatha. Bylo v tom zejména těžký reflux a zvracení, kdy se dítě hned dusilo, takže i sebedrsnější RHB chápal, že takto ne. Mno - pro jedno z těch dětí bylo předepsáno cvičení ve 4 měsících proto, že se samo nepřevracelo. Toto dítě ovšem chodilo v 10 měsících a jak ho viděl asi 2 týdny od toho doporučení jiný neurolog, nechápal, co dotyčnému vadilo (to byl už ale neurolog z rehab. centra). Tzn. je to i o jednotlivcích, jak posoudí nutnost. Mno a jinak - o možném negativním vlivu Vojtovky na psychiku / podráždění se celkem i ví. Proto by měla být zásada, že se cvičí tehdy, když je to opravdu nutné, ne kvůli každé s prominutím hlouposti, která se za měsíc srovná sama
. U závažnějších dg. bych to brala tak, že za budoucí lepší kompenzaci to asi stojí. Ovšem - když na mě ukázkově zmáčkli jeden z bodů, s tím že to nebolí ´- ehm mě to bolelo jak čert. Je otázka, jak moc je to individuální, ale po této zkušenosti tomu, že to vůbec nebolí, zase tak moc nevěřím.