Pavlo ta hodnota na lačno, pokud je spojena s NORMÁLNÍMI dalšími hodnotami ogtt, tak může znamenat jen izolovanou zvýšenou lačnou hodnotu. Někdy to lidi mají, může to souviset s cyklem vylučování inzulinu a glukozy do krve. Pokud je jinak vše v normě, tak to není nějak zásadní nález. Tam jde o to, že je teoretický předpoklad, že se to po jídle výrazně zvýší. Jenže ono nemusí. Když to máš, doporučuje se velmi lehká snídaně (aby to právě moc nenaskakovalo). Takže radši ne koblihu, ale tmavý chleba s máslem a se šunkou klidně. Ty hranice jsou stanovovány na základě vědeckých studií, které mnohdy vyjdou tak různě, metodika - každý si ji stanoví sám (ta není jednotná, jen takové obecné zásady), hele v tomhle vím, o čem píšu. Pokud bys měla na lačno 6 a víc, OK, není to dobré, ale přijde mi, že reaguješ zbytečně úzkostlivě. A když někdo navrhne konstruktivní řešení (glukometr, opakovaný ogtt, dieta rovnou), tak je v tom zase problém - nevím... Chceš mít přiklepnutou dg.? Nechápu, promiň, už mlčím. Jak jsem psala - já jsem koupila glukometr a jedla 250g sacharidů na den v 6 porcích (později míň). Na diabetologii jsem chodila jen s naměřenými kontrolními hodnotami. Když vím, kde to má, resp. nemá být, tak pokud se těch hladin držím, tak nic jiného nepotřebuju (60-120min po jídle do 7,3 a jídla 3 hodiny od sebe - časově 7 - 10 - 13 - 16 - 19 - 22). Navíc - většina běžných diabetologů nebere zřetel na jiné hranice pro těhotné a klidně schválí i hodnotu 10 v ogtt jako dobré, tzn. to bych tuto péči jako zvláštní terno neviděla. Pokud to není specialista na těhotné, tak navíc v slušném % případů budoucím maminkám povídají ehm...nesprávné informace.