Přidat odpověď
tak nějak to vidím i já:
"Domnívám se, že existují dvě řešení. Jedním z nich je potlačení povstalců silou, což podle mne bude velmi složité, bude to trvat delší dobu. A kdyby to delší dobu netrvalo, nutně to povede, jak ukazuje zkušenost a zprávy z těch už dobytých území, k jakýmsi čistkám. Mám obavu, že nenávist a rozpory mezi lidmi, kteří přežijí a zůstanou na Ukrajině, budou tak obrovské, že Ukrajina s tím bude mít nadále velmi značné problémy. Druhou cestou je dohoda, a myslím si, že dohodu bez povstalců asi udělat nepůjde, protože jinak by to vedlo k tomu potlačení silou. Takže se domnívám, že v rámci toho, aby boje na východě Ukrajiny skončily a přestalo se zbytečně zabíjet a plýtvat civilními životy, by dohoda měla zahrnovat i vzbouřence.
Je otázka, na jaký kompromis bude ochoten ruský prezident jít, protože by asi ztratil kredit ve své zemi, kdyby tzv. hodil vzbouřence přes palubu?
To je celkem normální. To neplatí jen pro Rusko. I Spojené státy prohlašují, a říká to i prezident Obama, že zajistí bezpečnost Američanů po celém světě. Myslím si, že to je u velkých států zcela normální a legitimní postoj. Samozřejmě zapojení z hlediska nějakého použití síly je z pohledu mezinárodního práva nepřípustné. Ale použití diplomatických prostředků, ale i omezené použití vojenských prostředků, například vyslání nějakých speciálních skupin apod. je možné. Teď mluvím obecně o světě, ne o Rusku. Každý stát má větší snahu použít diplomatické prostředky, dohodu a jednání než prostředky násilné."
http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Mam-obavy-o-bezpecnost-Ceske-republiky-General-Kostelka-pronesl-varovna-slova-332397
Předchozí