Přidat odpověď
Irco,
staceni ovlivnuje sval m.tibialis anterior. Najdi si na Google odkud kam vede. Zacina mezi holeni a lytkovou kosti (je hluboko a blbe se tejpuje) a jde pod vnitrnim kontikem k prvnim dvema prstum.
K nize popsanemu cviku jsem dosla sama, konzultovala jsem to s rehabkama, ale je to cvik, ktery jsem si vymyslela a dosla k nemu tak nejak postupne, protoze me zaujaly ruzne metody (metoda dr.Smiska) nebo myslenky (myslenka, ze svaly se ovlivunji a navazuji na sebe ve sporale). Aplikuju to na sve dite. CHci jen upozornit, ze to neni nic oficialniho, kdybys to chtela zkusit.
Jde o pochopeni principu staceni a jak ten sval vede. Jednoduse receno jde o protazeni nohy do spicky, do plantarni flexe. Jednu ruku mam na holeni na spdoni casti, druhou na nartu. Zvysim mirne tlak, tak aby pohyb ktery nasledne provedu nebyl jen po kuzi ale dostal se az na svaly pod tim. 1./ protahuju prednozi do plantarky, drzím víc jak 30 sec. tak aby citila tlak - to ze to je dobre se pozna tim, ze dite "pali" na holeni kousek pod kolenem, takze vubec ne, tam kde by clovke ocekaval. 2./ jde o stejny cvik ale pridavam jeste rotaci (opet ne po kuzi) jako bych zdimala, ruka na holeni smerem ke koleni a ruka na nartu jako by dolu a dostrany 3./ na konci nekdy i na zacatku jeste protahauju, masiruju, natahuju chodidlo mezi palcem a patou.
Dělám to ted asi 3 mesíce a mám pocit znatelného zlepšení. Na protetice, kdyz jsem nechala dela vlozky mi prvně řekli, že nepotřebujeme zadnou korekci /krome vycpavky pred prsty, má kratsí chodidlo/. K docentovi jdeme az po Vánocích, ale i kdyby zase hrozil operaci, nenecham ji udelat.
A ted mu soukromý názor: sundat sádru a hned se rozbehnout...je nesmysl. Nejen ze to bolí, ale svaly jsou ochablé a dítě se bojí. Nám to trvalo než se vertikalizovala 3 týdny a vylozene se rozchodila s kulhanim az tak kolem 5 tydne. Bylu ji 4 roky. Starší dítko se naucí na berlích, je to pak mnohem jedodussi vertikalizovat. A pak jsem si vydupala lazne - dle meho nejlepsi vec co jsem mohla udelat. Jela jsem celkem 3x a dalo to Else i me vic nez jakakoliv rehabilitace predtim. Kdybychom meli jít na operaci, jakoukoliv, vubec o laznich nepochybuju. Tu hruzu co jsme si prozili po sundani sadry, ze se nerozchodi, tu bolest co doma musela snest, protoze jsme nevedeli jak ji rozcvicit...to uz nikdy.
Ale ja jsem rebel, jak s cviceni, tak s nazory na doktory. Berte me s rezervou a udelejte to tak jak to citis sama.
Předchozí