Přidat odpověď
Jepepo tak to ber zase tak, že v cizině (já vím, tak nejsme, ale stejně) se chodí do školek a škol klidně i s ATB a naopak omluvou pro delší absenci je snad leda pobyt v nemocnici. Chtít s každým zakašláním být doma nejde. Jedno z dětí kašle prakticky s drobnými přestávkami stále (přímo astma na léčbu nemá, ale alergické je - máme i pohotovostní Ecosal - a má vrozenou horší imunitu), po ránu teče nudle všem (jasně, po antihistaminikách to po pár hodinách přejde)... Když to nepřejde a nastoupí zastřený hlas, noční kašel nebo rýma nonstop, nechávám pochopitelně doma. Ale se smrknutím jednou za 2 hodiny a zakašláním jednou za hodinu bez teplot a čehokoli opravdu ne. Navíc ve škole by tohle těžko tolerovali, tam chodí děti často v horším stavu než do MŠ (pokud není horečka, tak pro kašel dítě nikdo domů nepošle, max. jako rodič omluvíš z tělocviku), to mi věř. Jako ostřílený alergik, smrkající mnoho hodin denně mnoho let, než mi konečně začli předepisovat léky (ono dostat se před 10-20 lety na alergo jen s rýmou u nás prakticky nešlo) jsem na tyto projevy zvyklá. Takže ono nemocné a smrkající nebo kašlající se fakt nemusí rovnat. Opakuji ale - nebavíme se o dítku se skelným pohledem a teplotou. A myslím, že jsem ve školce jedním z těch, kdo děti spíš nechá doma, když něco. Ty chrchle, co tam občas slyším, to už bývá za mou tolerancí. Řeším to přípravky na imunitu - podávám od začátku září všem našim dětem, co chodí do kolektivu.
Předchozí